19 maart 2008

Artikel : Triathlon en wetsuits

Ben je een triatleet, dan heb je ongetwijfeld een wetsuit. Wetsuits houden je warm in het koude water en verhogen je zwemsnelheid met ongeveer 3 tot 7 procent, net genoeg om 50 à 100 m voorsprong te hebben op je concurrent zonder wetsuit na een zwemproef van 1500 m


Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wetsuits een grotere winst opleveren bij sprintwedstrijden (400 m) dan in langere wedstrijden (1500 m) en dat magere atleten er meer voordeel uit halen dan wat gevuldere atleten.
Magere atleten halen het voordeel uit het hogere drijfvermogen dat de wetsuit levert, terwijl de atleten met een van nature hogere vetreserves al een hoger drijfvermogen hebben. Magere atleten hebben minder vetreserves die hen laten drijven en hun spieren en botten doen hun meer zinken in het water. Door het gebruik van een wetsuit kunnen zij vlakker op het water liggen, moeten ze minder energie steken in een goede stroomlijn en kunnen ze al hun energie gebruiken voor de stuwing tijdens het zwemmen.
Wetsuits helpen niet alleen het drijfvermogen te verbeteren, ze verminderen ook de weerstand door hun gladde oppervlak. Wetenschappers vermoeden dat de lagere weerstand ongeveer 14 % bedraagt.
En toch is het niet zo dat elk type zwemmer voordeel haalt uit een wetsuit. Topzwemmer hebben geen wetsuit nodig omdat ze al gestroomlijnd in het water liggen, omdat ze hun lichaamsbeharing afscheren en omdat ze een optimale techniek hebben gecombineerd met een efficiënte beenslag. Het is mogelijk dat top triatleten veel minder voordeel halen uit een wetsuit dan de minder gefortuneerde zwemmers, die er een echte boost van krijgen.

Zwemmer vs triatleet
Om te zien wat de impact is van een wetsuit op verschillende types van atleten hebben wetenschappers uit Frankrijk 2 groepen van zwemmers (internationaal niveau zwemmers en internationaal niveau triatleten) vergeleken.
De zwemmers trainden gemiddeld 17 uren per week en zwommen gemiddeld 60 km per week.
De triatleten trainden gemiddeld 15 uren per week, maar zwommen slechts 4 uren per week, en zwommen gemiddeld 13 km/week.
De gemiddelde leeftijd in beide groepen was ongeveer 21 jaar. De zwemmers wogen beduidend meer (76 kg vs 70 kg).
De zwemmers waren ook merkbaar sneller dan de triatleten, met besttijden op 400 m rond 3’58” en 4’49 voor de triatleten.
Zonder wetsuit zwommen de zwemmers sneller dan de triatleten, hadden zo een hogere VO2max, verbruikten ze minder energie (21 tot 29 %) en hadden ze een lagere weerstand (4 tot 8 %).
Met wetsuits zwommen de zwemmers nog steeds sneller en hadden ze nog steeds een betere zwemeconomie (15 tot 21 %), maar de weerstand in het water was gelijk bij beide groepen.
Verassend bleek dat de zwemmers met wetsuit niet beduidend sneller gingen zwemmen, 4’13” met en zonder wetsuit.
Bij de triatleten daarentegen had het gebruik van een wetsuit enorme voordelen : van 5’05” naar 4’16” op 400 m.


Waarom dit verschil ?
Waarom hielp een wetsuit de triatleten om sneller te zwemmen en niet de zwemmers ?
De wetsuits zorgden niet voor een lagere weerstand of een verbetering van de zwemeconomie bij de zwemmers, maar bij de triatleten werd de weerstand met 10 tot 22 % verlaagd, wat resulteert in een lagere zwemkost van 7 tot 20 %.
Dit komt natuurlijk omdat zwemmers van nature een beter drijfvermogen hebben dan triatleten, tevens kunnen ze hun longen meer vullen met zuurstof, dus heeft het zwemmen met een wetsuit voor hen een kleinere invloed op hun prestaties.
Wat natuurlijk ook een rol speelt is het trainingsvolume dat zwemmers afwerken in vergelijking met de triatleten (17 uren vs 4 uren per week), waardoor hun lichaam beter getraind is om een horizontale positie in het water aan te nemen en aan te houden. Het voordeel bij het gebruik van een wetsuit, om horizontaler in het water te liggen, hebben zij door hun lange en vele trainingsuren al bereikt.
Als reeds vermeld hebben magere zwemmers meer voordeel met het gebruik van een wetsuit dan een topzwemmer met een kleine vet% onder hun huid. Uit het Franse onderzoek blijkt dat wetsuits verhinderen dat magere niet-topzwemmers zinken in het water, ze houden ze drijvend. Waardoor ze de energie die ze anders verbruiken om zich horizontaal te houden in het water, nu kunnen gebruiken voor hun voorwaartse stuwing.
Met als resultaat dat de triatleten ongeveer 6 % sneller zwemmen over 400 m met wetsuit dan zonder.
Andere studies wijzen uit dat het gebruik van een wetsuit de prestatie van de modale zwemmer sterk verbeterd.
In een onderzoek konden 14 vrouwelijke zwemsters hun 400 m tijd met 5 % verbeteren met een wetsuit.
Tijdens hun 30 minuten test konden ze 7 % verder zwemmen met suit dan zonder.

Conclusie
De meesten onder ons zwemmen sneller als ze een wetsuit aanhebben. Het gebruik van een wetsuit kan je tijd met 5 % verbeteren. Tijdens een 1500 m zwemproef win je ongeveer 75 m.
Dus wanneer het gebruik van een wetsuit toegelaten is tijdens een wedstrijd doe je er voordeel mee om er eentje aan te trekken. Hoe magerder je bent en hoe slechter je zwemtechniek, des te meer voordeel haal je uit je pak

Origineel artikel van Owen Anderson
Geplaatst door Luc Devoogdt.

Geen opmerkingen: